Korkuların İnsan Üzerindeki Etkileri
- comur3232
- 12 Oca
- 2 dakikada okunur
Bitkilerin ve kokuların binlerce yıldır çeşitli tedavilerde kullanıldığı herkes tarafından biliniyor. Bir halk bilimi olan aromaterapi de bu tedavi yöntemlerinden biri. Bitki kokularının ve yağlarının sakinleştirici olarak kullanıldığı aromaterapi insanın psikolojisi kadar fizyolojisini de etkiliyor. Kokuların gücü bununla sınırlı değil; öğrenme, hatıra, bilinçaltı ve deneyimler üzerinde de önemli etkilere sahip. Duygusal hatıralara son derece bağlı olan kokular insan psikolojisi üzerinde iyi ya da kötü birçok his oluşturabiliyor. Örneğin bir meyve bahçesinin kokusu çocukken yapılan bir pikniği anımsatabiliyor. İşte bazı kokuların insan üzerindeki etkisi:
Yasemin: Estetik görünümü kadar etkileyici kokusuyla da dikkat çeken yasemin, stresli ve endişeli durumlarda oldukça güzel bir his bırakıyor. Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği sayesinde stres seviyesini azaltarak huzuru artıran yasemin kokusu aynı zamanda egzotik ve bitkisel bir aroma sunuyor.
Lavanta: Meyveli ve taze kokusuyla her dönemin vazgeçilmezleri arasında yer alan lavanta genellikle aromaterapide kullanılan kokulu bir bitki. Mükemmel bir gece uykusu için yanı başınızda bulundurabileceğiniz lavanta kokusu ile stres, depresyon ve kas ağrısı gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz.
Sarı papatya: Tatlı ve berrak bir kokuya sahip olan sarı papatyalar genellikle baş ağrısını hafifletmek ve mide bulantısını gidermek için kullanılıyor. Uyku düzenine de yardımcı olan papatyalar rahatlatıcı bir özelliğe sahip.
Vanilya: Koku hafızası zayıf olanların bile kolaylıkla hatırlayacağı vanilya kokusu oldukça yoğun ve güçlü bir koku. Vanilya kokusu ya çok seviliyor ya da hiç sevilmiyor. Vücudu canlandırmaya ve rahatlamaya yardımcı olan bu koku depresyon, endişe ve gerginlik gibi semptomları hafifletmek için yaygın olarak kullanılıyor.
Çam: Çam ormanı içinde sessiz bir yürüyüşün ardından stresten eser kalmayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Antidepresan bir etkiye sahip olan çam kokusu temiz bir zihin oluşturarak odaklanmayı da artırıyor.
Okaliptüs: Topraksı kokusuyla kendine has bir karaktere sahip olan okaliptüs, genellikle soğuk algınlığı ve zayıf kan dolaşımı gibi fizyolojik problemlere iyi geliyor.
Turunçgiller: Küçük bir canlandırıcıya ihtiyacınız varsa bir fincan kahve içmek yerine narenciyeleri tercih edebilirsiniz. Turunçgillerin limon ve portakal gibi üyeleri yalnızca C vitaminleri ile değil enerji veren kokularıyla da biliniyor.
Comentários